Terug in de tijd voor het Stedelijk Museum Breda

Voor Stedelijk Museum Breda ben ik weer in de tijdmachine gestapt. Dit keer naar de tijd waar cholera het Bredase leven beheerste. Net als eerdere verhalen is ook dit verhaal gebaseerd op de feiten, maar heb ik het geromantiseerd en teruggebracht naar de tijd van toen. Op die manier is het alsof je erbij bent.

Aanleiding voor de serie artikelen is de expositie Ziek en Gezond #2, waar het museum in de collectie duikt en de geschiedenis van de gezondheidszorg in Breda belicht. Weer te zien vanaf 20 januari.

‘Niet ernstig? Ze zouden eens een dag moeten meelopen’

De vreselijke ziekte die Breda in de ban heeft, laat diepe sporen na. Gelukkig zijn er de zusters die zich ontfermen over de getroffenen. Met gevaar voor eigen leven verzorgen ze de patiënten, die veelal uit de armere delen van de stad komen. Voor ons dagblad heeft zuster Francisca beschreven wat haar werk inhoud. Haar verhaal…

Nieuw project: Horeca Info

De eerste Horeca Info onder redactie van NIJS.net is een feit.

Soms slaat een organisatie andere wegen in en valt de beslissing om een intern geproduceerd magazine uit te besteden. Dat is gebeurd bij FNV Horecabond. Vanuit NIJS.net hebben we de afgelopen weken als partner van de vakbond gewerkt aan een nieuwe editie van het vakbonds- en vakblad Horeca Info.

Samen met de het team van de vakbond, vormgever, corrector, fotografen, infographic designer en tekstschrijvers hebben we editie 4 van dit jaar samengesteld. Stapsgewijs vernieuwen we het blad en voegen we nieuwe elementen toe in vorm en inhoud. Naast de vertrouwde rubrieken hebben we een lange reportage toegevoegd, dit keer over Beekse Bergen in coronatijd, evenals een interview met de eigenaressen van Gebrouwen door Vrouwen.

Op naar editie 5, de laatste van dit jaar, en het plan voor 2021, wat we samen met FNV Horecabond gaan ontwikkelen.

Ook je bedrijfsmagazine uitbesteden?
Informeer naar de mogelijkheden.

Vrijwillig en professioneel: samen in een redactie

Sinds 1 maart ben ik ongeveer twee dagen in de week actie voor Langstraat Media als hoofdredacteur. De omroep kreeg een subsidie van het Dutch Journalism Fund (SvdJ) om de lokale journalistiek te versterken. In Waalwijk, bij de omroep voor Waalwijk, Dongen en Loon op Zand, is de redactie een samenwerking tussen stagiairs, vrijwilligers en freelancers. Dat is een mooie uitdaging, maar we zetten stappen vooruit. De steun is nodig om die stappen te zetten, zeker in deze coronatijd. Want journalistiek is arbeidsintensief vakwerk. Voor professionals én voor vrijwilligers.
Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek vroeg naar de ervaringen bij Langstraat Media. Lees het artikel hier.

Begonnen bij Langstraat Media

Screenshot wervingsfilmpje Langstraat Media

Een van de leuke klussen die dit jaar op mijn pad is gekomen. Sinds 1 maart ben ik bij Langstraat Media hoofdredacteur. Doel is het opzetten van de redactie en een redactie-structuur om op die manier de journalistiek van de streekomroep voor Dongen, Waalwijk en Loon op Zand te verbeteren. De omroep heeft daarvoor subsidie gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Uiteraard bieden we ook stageplekken aan. Daarvoor maakte ik dit filmpje.

Debat over mobiliteit

Deze dinsdagavond leid ik een debat over mobiliteit in Breda bij Brouwcafé Frontaal. Voor welke keuzes staat de stad als het gaat om mobiliteit en bereikbaarheid? Over de busconcessie en MaaS, auto’s in de stad of juist niet, fietsgebruik, verkeersveiligheid en meer. Met deskundigen Peter-Eloy Staal, Paul van de Coevering en Jeroen Bastiaanssen en vertegenwoordigers uit de verschillende wijken. En uiteraard de lokale politiek. Iedereen is welkom.

NIJS.net